Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc în capitala Moldovei în perioada 19-28 mai 2023, și Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, lansează prima ediție a Festivalului de arhitectură „Iașul își deschide curțile”.
Concursul de arhitectură din cadrul festivalului, cu premii în valoare totală de 45.000 de lei, este deschis studenților și absolvenților din domeniul Arhitecturii, Artei și Design-ului, cu cel puțin un student arhitect, respectiv arhitect în echipă. Instalațiile arhitecturale vor fi realizate special pentru a fi amplasate în armonie cu curțile unor monumente istorice remarcabile sau cu cele ale unor clădiri cu valoare arhitecturală prestigioasă din orașul Iași.
DETALIILE CONCURSULUI
Pe parcursul primei ediții a Festivalului de arhitectură din cadrul RCW vor fi amenaja șase curți, în care vor fi montate instalațiile celor șase proiecte desemnate câștigătoare.
Concurenții trebuie să trimită un proiect care să cuprindă o prezentare grafică și scrisă a instalației arhitecturale propuse, precum și o descriere a ideii, conceptului și detaliilor de construcție.
Proiectele trebuie să fie trimise pe adresa de e-mail conferinte@oar-iasi.ro sau încărcare direct pe pagina https://oar-iasi.ro/evenimente/iasul-isi-deschide-curtile/, în perioada 27 februarie-19 aprilie 2023.
În 28 aprilie, după evaluarea realizată de juriu, format din experți în domeniul arhitecturii, artei și reprezentanți ai instituțiilor partenere, vor fi fi anunțați câștigătorii concursului.
În perioada 29 aprilie-15 mai, vor fi realizate instalațiile câștigătoare, care vor putea fi admirate de public pe toată perioada Festivalului de arhitectură de la Iași.
În zilele de 26 și 27 mai, cele mai creative instalații arhitecturale vor fi premiate. Fiecare dintre cele șase echipe desemnate să-și expună proiectele în cadrul Festivalului de arhitectură de la Iași va primi un premiu în valoare de 7.500 de lei.
Juriul este format din:
Francoise Pamfil este arhitect, editor, critic, profesor și teoretician. Din 2009, este Doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion MIncu” din București. Deține două diplome de master în arhitectură în SUA – Universitatea din Illinois Urbana Champaign și Franța – INEAA.
Marius Cătălin Moga a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a absolvit Ecole d’Architecture din Grenoble. A lucrat pentru Planwerk, Cluj-Napoca şi B.A.U., Cluj-Napoca. A participat la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia.
Claudiu Toma este absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură din Timișoara, masterand al aceleiași facultăți, absolvent al cursului postuniversitar „Restaurarea suprefetelor” organizat de UNESCO şi Facultatea de Arhitectură Timișoara și doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Maria Bilaşevschi este critic de artă şi curator din Iaşi, președinte interimar al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, lector universitar doctor la secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
Ioana Ciolacu este arhitect absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. A urmat cursurile Universitățiii de Arte București, încheiate cu un doctorat, precum și cursurile London College of Fashion. Activează în comitetul de organizare al RCW și este cunoscută pentru organizarea a numeroase festivaluri de modă.
DESPRE FESTIVALUL DE ARHITECTURĂ „IAȘUL ÎȘI DESCHIDE CURȚILE”
Scopul festivalului este promovarea unui sistem integrat al calității construcțiilor și a imaginii arhitectului în societate, prin activități culturale care să încurajeze manifestările teoretice și aplicate în domeniul arhitecturii.
Totodată, prin acest proiect, se dorește dezvoltarea simțului de apreciere a moștenirii culturale și artistice, educarea sensibilității față de valorile culturii naționale și universale, precum și formarea unor criterii de apreciere estetică și axiologică, cu implicații în cultivarea sensibilității, a fanteziei și a imaginației.
Publicul va avea ocazia să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, fiindu-i oferit spre vizionare instalațiile arhitecturale rezultate în urma concursului de arhitectură.
Fiecare instalație creată de echipe mixte de studenți, arhitecți sau artiști plastici va evidenția munca unei tinere generații care va propune, inventa, explora sau experimenta concepte noi adaptate unui anumit mediu.
Pentru mai multe informații despre festival și despre concursul de arhitectură, precum și pentru a urmări toate update-urile legate de eveniment, puteți accesa site-urile Ordinului Arhitecților din România, filiala Iași și al Romanian Creative Week, precum și paginile de social media ale acestora.
Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.
Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. Parteneri în organizarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iaşi şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.
Detalii despre Romanian Creative Week pot fi găsite pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, precum și pe Facebook și Instagram.
SunMedia.ro este partener media al Romanian Creative Week