30 octombrie 1956. Premierul maghiar Imre Nagy a anunțat abrogarea dictaturii partidului unic și legalizarea partidelor care formaseră coaliția democratică din 1945. Începeau negocierile pentru retragerea trupelor sovietice. Modelul totalitar leninist era abolit. Poporul redevenea suveran.
Nagy și prietenii săi de idei au îmbrățișat cauza socialismului democratic și au denunțat mitologiile stalinste drept amăgiri toxice. Drept Marea Minciună. Revizionismul marxist din acea perioadă a însemnat un proces de deșteptare morală ți de dezintoxicare intelectuală.
Pe această temelie spirituală avea să se coaguleze, în deceniul următor, programul Primăverii de la Praga, opoziția democratică din Polonia, reformismul gorbaciovist.
Fără a subestima factori precum eșecul economiei planificate, tensiunile sociale și sărăcia generală, cred că un motiv decisiv al prăbușirii ideocrațiilor leniniste a fost criza lor ideologică.
Altfel spus, un sistem bazat pe monopol ideologic nu poate supraviețui eroziunii religiei politice oficiale. Este argumentul central al cărții mele publicată la Routledge, în 1988. Recentul Congres al PC Chinez dovedește că liderii de la Beijing știu exact riscurile implicate în orice concesie ideologică.
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.