E o certitudine: regele Charles va veni în România, pe 2 iunie, iar vizita sa este prima a unui suveran britanic în țara noastră. Experta în comunicare strategică și diplomație la Bournemouth University, în Marea Britanie, Alina Dolea, a precizat, pentru SunMedia, că este doar începutul unei noi ere în relațiile bilaterale româno-britanice și că insularii vor fi tot mai prezenți în România, militar, strategic, dar și economic.
Regele Charles al III-lea va efectua prima sa vizită după încoronare chiar în România, țară de care a spus nu o singură dată că se simte legat. Informația i-a luat prin surprindere până și pe britanici, însă ulterior, miercuri, 17 mai, presa din Insulă a acordat spații largi evenimentului. Profesoară și cercetătoare la Bournemouth University, în Marea Britanie, experta în comunicare strategică Alina Dolea arată că, doar cu o zi înainte, un singur ziar britanic, The Mirror, a amintit vizita, dar a făcut-o citând presa din România.
În opinia sa, această vizită reprezintă o ocazie excelentă pentru România de a-și promova imaginea în Europa.
România, văzută altfel la Londra decât acum un deceniu
„«Ochii» lumii sunt pe noul rege Charles așa încât prima sa vizita oficială în străinătate aduce și România în prim plan. Este o oportunitate excelentă de promovare a imaginii României atât în Marea Britanie cât și în general.
După ce tabloidele britanice au avut campanii susținute împotriva migrației, și inclusive a imigranților români, e îmbucurător să vedem că această vizită generează presă pozitivă despre România. Daily Mail titrează că prima vizită în străinătate a Regelui după încoronare va fi în Transilvania pentru o vacanță în România rurală care a inspirat Dracula.
The Sun punctează, de asemenea, că este prima vizită în străinătate după încoronare. În ambele publicații se vorbește apoi despre cel puțin 10 proprietăți pe care monarhul le deține în România și despre legăturile cu aceste locuri”, spune Alina Dolea.
Vizita lui Charles este o veste bună pentru România și pentru că vine să arate încă o dată trendul relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Astfel, dacă de-a lungul istoriei sale Marea Britanie nu a fost niciodată interesată de România sau de această zonă, lucrurile încep să se schimbe. Iar dacă inclusiv în timpul și după cele două războaie mondiale britanicii priveau în această zonă a Europei exclusiv de Grecia și Turcia, acum lucrurile încep să se schimbe.
Sub un semn pozitiv
„Aș plasa întreagă vizită în contextul mai amplu al intensificării relațiilor bilaterale româno-britanice. Și într-un context imediat, prima vizită în străinătate după încoronare, un moment istoric și un mega-eveniment global urmărit de audiențe din toată lumea”, explică ea.
Asta nu înseamnă că automat, imediat după vizita regelui, companiile britanice se vor înșira la porțile României. În realitate, monarhia britanică este la fel ca peste tot în Europa, mai mult decorativă, iar regii nu au o putere foarte mare. Dar asta nu înseamnă că nu vor exista beneficii și că exemplul regelui nu va fi urmat.
Citește și: După Încoronare: despre sensul tradiţiei
Într-o primă fază, cel mai probabil va beneficia turismul românesc. Sosirea regelui va pune reflectoarele pe turismul românesc, iar presa străină va face cunoștință cu frumusețile naturale ale României. De altfel, deja presa de pretutindeni, inclusiv cea de peste Atlantic, a relatat faptul că regele Charles deține mai multe domenii în România și a vorbit despre relațiile speciale care îl leagă de această țară.
„Cu siguranță vor fi beneficii și de imagine, dar și de impulsionare a turismului, pentru că legăturile Regelui Charles cu România devin astfel și mai cunoscute. Inclusiv după ce a devenit rege, din septembrie anul trecut, s-a scris destul de mult în presă internațională despre proprietățile pe care Regele Charles le are în România.
Sunt mai multe publicații, și New York Times și The Times, și Financial Times au publicat articole în care se vorbește despre proprietățile Regelui Charles din România și despre faptul că are o afinitate pentru România, asta în cadrul unor proiecte jurnalistice de a afla mai multe despre cel care este regele Marii Britanii și a Irlandei de Nord. Regele Charles încă de pe vremea în care era prinț de Walles a vorbit foarte mult despre România și sigur că cumva și-a asumat, informal, un rol de a promova, de a vorbi despre România.
Alegând România ca destinație pentru prima sa vizită oficială în străinătate, sigur că asta va atrage atenția asupra României și asupra potențialului său turistic imens.
Și faptul că vizita, deși scurtă, include și întrevedere oficială cu președintele Iohannis, transmite un semnal al importanței acestei vizite, care nu este una private. De aceea, vizita e un eveniment de vizibilitate majoră pentru România”, mai spune ea.
Turismul românesc, pus de Charles în lumina reflectoarelor
Însă, spune Alina Dolea, nu doar turismul din România va avea de beneficiat de pe urma acestui lucru.
„Faptul că el deține mai multe proprietăți în România, asta sigur că contribuie la promovarea unei imagini despre România ca țară în care ai ce să descoperi, ai unde să te plimbi. Sunt avantaje, poate să impulsioneze turismul, să aducă mai mulți turiști, este o țară care merită descoperită.
Și zona Transilvaniei, dar și alte zone ale României. Deci pe parte de turism, mesajul acesta e foarte important și vedem deja cum presa britanică menționează nu doar proprietățile deținute, dar și despre Vlad Țepeș și Dracula”, explică experta.
Și nu doar atât. Companiile din Marea Britanie și nu numai și-ar putea întoarce privirile spre România și să fie tentate să investească aici.
„E clar o oportunitate de vizibilitate majoră. Dincolo de turism mai e și partea de investiții. Pentru că în momentul în care cineva investește, cumpără mai multe proprietăți cum e în cazul dânsului, că are 10 proprietăți în România, da, România e o țară pe care se merită să o vizitezi.
Este frumoasă, este autentică, are și zone rurale în care te simți transportat în timp, dar este și o țară în care merită să investești, tocmai că să ajuti la conservarea anumitor zone tradiționale, valoaroase prin arhitectura lordar și de apropiere de natură, o abordare de turism sustenabil”, consideră Alina Dolea. (foto)
Relații la superlativ cu Marea Britanie
În ultimii ani, relațiile bilaterale româno-britanice s-au dezvoltat tot mai mult, iar totul a culminat cu semnarea parteneriatului strategic dintre cele două țări. Recent, acest parteneriat a fost reînnoit, în urmă cu mai puțin de două luni.
„În contextul războiului din Ucraina există o anumită dinamică, e o intensificare a relațiilor româno-britanice, iar cel mai bun exemplu în sensul asta este faptul că în martie s-a semnat parteneriatul strategic dintre Marea Britanie și România.
Și este pentru prima dată când a avut loc un forum bilateral între Marea Britanie și România, acesta urmând să aibă loc anual. Cumva și interesele geopolitice ale Marii Britanii după ieșirea din Uniunea Europeană și în contextul războiului din Ucraina plasează România într-o situație favorabilă. Deci Marea Britanie este interesată în acest moment de a avea legături din ce în ce mai strânse cu România”, arată experta.
Iar loc pentru dezvoltarea acestor relații mai este, admite Alina Dolea. În anii următori, acestea se cor dezvolta și mai mult, în condițiile în care deja s-a ajuns la un maxim istoric.
„Sigur, la nivel militar și de securitate relații bune erau și înainte în cadrul NATO, însă acestea s-au intensificat și în contextul războiului, dar și din perspectiva economică, educațională și din perspectiva socială, aici în Marea Britanie, mai ales după evenimentele din martie și declarațiile publice ale secretarul de stat pentru afaceri externe, James Cleverly.
Acesta a recunoscut public contribuția comunității românești în Marea Britanie, în comunicatul de presă din ziua semnării parteneriatului strategic. Până la momentul acesta nu au existat astfel de discursuri publice atât de clare din partea guvernului britanic de recunoaștere a comunității românești din Marea Britanie și de recunoașterea legăturilor dintre România și Marea Britanie. Acestea se datorează parteneriatului strategic reînnoit și semnat acum în martie.
Atunci sigur că vizita Regelui Charles generează vizibilitate și știri pozitive despre România în presa din Marea Britanie, în acest context în care se discuta mai mult decât în trecut despre români în Marea Britanie. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea imaginii României și a românilor în Marea Britanie”, a încheiat Alina Dolea.