Totul s-a petrecut fulgerător. Sunt fără cuvinte. Ce scriu aici sunt doar fragmente din ce-aș dori să scriu mai pe larg. O voi face. M-am împrietenit cu Noemi Marin înca din anii ’70.
Ne-am cunoscut grație prietenului nostru Radu Stern. Ne-am revăzut aici, la Washigton. A făcut doctoratul în retorică, la University of Maryland, am fost în comisia ei. A fost studenta mea în două graduate seminaries.
A prezentat lucrări despre rolul intelectualilor publici (critici) în eroziunea sistemelor totalitare. A scris o carte remarcabilă bazată pe lucrarea de doctorat. A scris despre Slavenka Drakulic, Andrei Codrescu, Gyorgy Konrad, Adam Michnik. Eram la București când m-a prezentat tatălui ei, Marin Constantin, condatorul Corului Madrigal, și fratelui ei, dirijorul Ion Marin.
Noemi avea o înțelegere unică a raporturilor dintre metaforă, simbol, discurs și viată.
Înainte de a veni la Washington, a locuit câțiva ani la Los Angeles. S-a împrietenit, între alții, cu Michael Henry Heim, distins traducător și profesor la UCLA.
Cândva, la Washington, am petrecut o seară minunată conversând la noi acasă cu ea și cu vechiul meu prieten, regretatul critic Radu G. Teposu. Am sărbătorit Revelionul aici prin 1998, venise împreună cu John, omul pe care l-a iubit nespus și care a adorat-o. Am fost la Boca Raton de cel puțin trei ori, m-a invitat să vorbesc în cadrul unui program pe care îl conducea la Florida Atlantic University.
În noiembrie 2017, a participat la conferința pe care am organizat-o la University of Maryland. A scris un text excepțional. Este inclus în volumul „One Hundred Years of Communist Experiments” (CEU Press, 2021).
Acum zece zile am postat aici o fotografie din 2017, de la București. Știam că o va vedea. Cum știu că acum citește aceste rânduri îndurerate.
Condoleanțe Oanei și familiei, v-a iubit enorm! Să se odihnească în pace…
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.