În decembrie 1989, aceste cuvinte au avut valoare de catalizator și detonator. Mizeria devenise insuportabilă. Nu era nevoie de „agenturili imperialiste”, inepția pseudo-elitei comuniste crease, cum se spunea, condițiile obiective și subiective pentru prăbușirea detestatei șandramale.
Centrul puterii se deplasase din clădirea CC în stradă. Autocrația bicefală s-a destrămat cu viteza luminii. Nu și aparatele criminale și pseudolegale pe care s-a bizuit în războiul purtat, cinic și iresponsabil, împotriva poporului român.
FSN a fost înființat tocmai pentru a neutraliza renașterea societății politice democratice. Avatarul său actual, PSD, este beneficiarul direct al jafului instituit din prima clipă de șnapanocrația fesenistă.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost expresia de o maximă brutalitate a contrarevoluției. Nu s-a făcut nici până azi lumină în dosarele esențiale precum acela al Revoluției și acela al Mineriadei.
Citește și: Istorie versus justiție în România anului 2023
Foștii securiști, gen Aurel Rogojan, fost șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, au pensii speciale astronomice. Depun mărturie în procese, judecătorii iau în serios elucubrațiile lor negaționiste. Este o farsă lugubră. O lungă serie de mișelii.
Achitarea de către ICCJ a ucigașilor inginerului Gheorghe Ursu, pe 27 iulie 2023, echivalează cu palmuirea demnității acestei națiuni. Din jale, furie și indignare se întrupează revolta.
Deșteaptă-te, române!
P.S.: Am fost coleg de facultate cu Vali Sterian. Era mai mic cu un an sau doi. El la secția de psihologie, eu la sociologie. Eram în sală, în Aula Universității din București, cand au debutat, la Festivalul Primavara Baladelor, Vali și Carmen.
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.