Scenograful Dragoș Buhagiar, artistul vizual Andrei Cozlac, actrița și regizoarea Catrinel Marlon sunt doar o parte dintre marile nume ale teatrului și cinematografiei invitate anul acesta la Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, care va avea loc la Iași, în perioada 15-26 mai 2024.
Organizatorii anunță, pentru cea de-a patra ediție, o nouă premieră: ACT – arthouse cinema&theatre, un amplu festival de teatru și film, care va aduce în capitala Moldovei nu mai puțin de 9 lungmetraje, 6 piese de teatru, precum și conferințe din domeniu. Fiecare lungmetraj va fi precedat de proiecția unui scurtmetraj, cu o temă complementară acestuia.
„ACT este o platformă de gesturi creative în dialog continuu cu orașul, comunitatea locală și lumea întreagă, dar și o platformă de scouting pentru proiecte artistice emergente, în care ființa umană devine mediu artistic de expunere și se concentrează pe extinderea ariilor de expresie și experimentare vizuală”, arată Caterina Pruteanu, curatorul ACT – arthouse cinema&theatre.
Selecția de filme, de la Alice Rohrwacher, la Jacquelyn Mills, Vlad Petri până la Nicolas Philibert și Catrinel Marlon, caută să pătrundă în lumea bogată și nuanțată a miturilor personale și cinematografice, invitându-i pe spectatori să-și exploreze gândurile asupra propriei identități și a legăturii cu ceilalți, într-o experiență imersivă de reflecție.
Selecția de filme de anul acesta include două avanpremiere naționale: Averroès & Rosa Parks, în regia lui Nicolas Philibert, și Girasoli, debutul regizoral al lui Catrinel Marlon, ambele distribuite în România de Voodoo Films. Deși primul film este documentar, iar al doilea o dramă inspirată parțial din evenimente reale, ambele surprind pacienți cu simptome de depresie, paranoia și alte tulburări mai grave. Biletele la film pot fi achiziționate de AICI.
Pentru o săptămână, între 19 și 25 mai, spectatorii vor putea vedea lungmetrajele: „Între revoluții” (documentar, r. Vlad Petri, 2023), La Chimera (aventură fantastică, r. Alice Rohrwacher2023), Perfect Days – r. Wim Wenders (dramă, r. Wim Wenders, 2023), TOTEM (dramă, r. Lila Avilés, 2023), Clean cities (documentar, r. Marina Danezi, Kostas Mandilas, Constantinos Hadzinikolaou, Christos Sarris, 2021), Geographies of Solitude (documentar, r. Jacquelyn Mills, 2022), Pe adamant (documentar, r. Nicolas Philibert, 2023), Averroès & Rosa Parks – Avanpremieră națională (documentar, r. Nicolas Philibert, 2024), Girasoli – Avanpremiră națională (dramă, r. Catrinel Marlon, 2023). Biletele la film pot fi achiziționate de AICI.
Spectacolele pregătite pentru Secțiunea de Teatru
Secțiunea de Teatru a festivalului ACT, care se va desfășura între 15-18 mai 2024, aduce în prim-plan munca colaborativă a artiștilor Dragoș Buhagiar și Andrei Cozlac, printr-o selecție de spectacole și instalații care explorează limitele și potențialul creativ al colaborării interdisciplinare.
„Împreună, cei doi demonstrează că interacțiunea dintre diferite tehnici și medii artistice poate da naștere unor opere unice și imersive. Buhagiar, prin manipularea și transformarea spațiului scenic, aduce un element tridimensional și tangibil, creând decoruri-emoții care sprijină și completează povestea fiecărui spectacol, în timp ce Cozlac, cu abilitățile sale în design video întregește spectacolele prin proiecții vizuale impresionante și iluzii digitale”, mai arată curatoarea Caterina Pruteanu.
În cele patru zile ale festivalului de teatru, spectatorii vor putea vedea piesele: Micul Prinț (r. Alice Veliche & Alexandru Radu), Elektra (r. Botond Nagy), Tattoo (r. Radu Afrim), 20 noiembrie (r. Eugen Jebeleanu), O tragedie veninoasă – după „Women beware women” de Thomas Middleton (r. Silviu Purcărete), Trei piese triste (r. Radu Afrim).
Organizatorii mai anunță că secțiunea de cinema va găzdui și un Artist Talk cu Raluca Croitoru, artistă vizuală și performer stabilită în prezent în Rotterdam. Ea folosește o abordare multidisciplinară care îmbină elemente din arte plastice, coregrafie, performance. Lucrările artistei au fost prezentate, printre altele, la WET și TENT (Rotterdam) Yellow Brick (Atena), Teatrul Malaposta din Lisabona. Evenimentul va avea loc pe 24 mai, ora 10.00, în Sala Studio a Facultății de Teatru și va fi moderat de Ioana Petcu-Pădurean, conferențiar universitar dr. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, critic de teatru și autor al unor cărți de teorie teatrală și cinematografică.
O altă surpriză este conferința intitulată „Un spațiu nou, un teatru nou. Spațiile alternative: necesitate, trend sau evadare”, la care va participa actorul Constantin Chiriac. Evenimentul, moderat de Călin Ciobotari, va avea loc în data de 17 mai, de la ora 12.00, în Sala Cub. Intrarea este liberă.
DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK
Romanian Creative Week, care va avea loc la Iași în perioada 15-26 mai 2024, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Partenerii anunțați până în prezent de organizatori sunt: Primăria Municipiului Iași, Iulius Group, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Lancome, Philips, glo, Pepsi, Centric, Vodafone, McDonald’s, Stella Artois, Purcari, BMW APAN Motors Iași, Epson, Quartz Matrix, Dunhill, Mobexpert, Freudenberg, Wink, Noir, Greentek, Iași Airport, FILIT, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, UMF „Gr. T. Popa” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Iași, Ordinul Arhitecților din România filiala Iași, 2Hustle, HTRS, Printco, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași.