Mai mult de 30.000 de euro din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție Socială aflată în subordinea Primăriei Sectorului 3, condusă de primarul Robert Negoiță, merg lunar către Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
Acest centru, care funcționează într-o vilă cu etaj și mansardă din zona Pipera, este gestionat de mai mulți apropiați ai Gabrielei Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, scriu jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media (CIM), în investigația „Egalitatea de șanse gestionată din Guvern de «Sfânta Gabriela cea Vitează», business de aur pe bani publici pentru apropiații ei”.
Afacerea pe bani publici este menționată într-o serie de rapoarte realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și ale organizației non-guvernamentale Centrul de Resurse Juridice, rapoarte care indică nereguli majore în funcționarea Centrului, în care sunt cazate 27 de persoane.
În ce constă businessul
Conform jurnaliștilor Centrului de Investigații Media, „ din cei peste 30.000 de euro care intră lunar, de la stat, în buzunarul apropiaților Gabrielei Firea, doar 4.000 de lei, adică sub o mie de euro, ajung să fie cheltuiți pentru servicii medicale, de psihiatrie și psihologie.
Adică 2.7% din suma totală primită acoperă niște servicii esențiale, în condițiile în care toți cei 27 de beneficiari sunt persoane cu handicap accentuat sau grav și cu dizabilități mintale, deci oameni care au nevoie de supraveghere medicală cvasicontinuă”.
Informațiile sunt susținute atât de rapoartele făcute în urma monitorizărilor CRJ, cât și în baza unui control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități la Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
Controlul ANPDPD s-a desfășurat, conform raportului, în ultima săptămână din luna august a anului 2022, iar ultimele consemnări în foile de observații ale medicului de familie sunt din primăvară. De atunci, starea de sănătate a beneficiarilor a fost evaluată, deci, doar în situațiile de urgență, când a fost chemată ambulanța.
„Este un truc interesant ăsta cu ambulanța, dar este, de fapt, un abuz. Ambulanța vine gratis atunci când este chemată, iar angajații cheamă practic Ambulanța pentru orice. Am constatat situații în care au chemat salvarea pentru o erupție cutanată la un beneficiar, de exemplu. Ar trebui să fie ilegal să folosești serviciile gratuite ale Ambulanței pentru a compensa munca unor medici pe care alegi, de fapt, să nu-i plătești”, a declarat, pentru CIM, Georgiana Pascu, liderul echipei de monitorizare de la CRJ, într-o discuție cu reporterii.
Articolul complet poate fi citit pe Centrul de de Investigații Media.