Textele mele despre dictatura comunistă din România, despre structurile puterii totalitare, despre ideologii, utopii și mituri, despre Orwell, Camus, Koestler, Raymond Aron, Walter Laqueur, Imre Nagy, Kolakowski, Djilas, Aleksandr Zinoviev au fost transmise, începând din 1983, la Radio Europa Liberă.
Erau citite de regretata mea prietenă, nobila ființă care a fost Ioana Magura Bernard. În curând, va fi un an de când a plecat spre o lume mai bună. Să se odihnească în pace!
Eseurile mele erau bazate pe literatura academică de vârf și propuneau interpretări personale. Le scriam noaptea, după ce reveneam de la obligațiile zilei (cercetare, predare).
Cunoșteam din interior ceea ce numesc cultura politică a comunismului românesc. Un model analitic pentru mine l-au constituit scrierile despre comunismul francez și mondial ale istoricei Annie Kriegel.
Astăzi este aniversarea înființării postului de radio Europa Liberă. Ideologii comuniști l-au urât visceral.
Ceaușescu turba când auzea de „oficina imperialstă”. Pentru noi, cei care nu voiam să trăim după ziduri, turnuri de observare și garduri de sârmă ghimpată, a fost oxigen. Supraviețuirea prin unde scurte.
Câte texte ai transmis de-a lungul acestor decenii? Calculați: Săptămânal și chiar mai frecvent, din 1973 până în 2022. Ies câteva mii. Când Traian Băsescu mi-a propus să conduc Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, am acceptat pentru că activitatea mea corespundea „fișei postului”. O știa el, o știam eu, o știau prietenele și prietenii valorilor în care cred. O știau, firește, și inamicii lor.
Citește și: Acest stat român criminal
P.S.: Mă plimbam azi-dimineață cu Adam. I-am povestit despre fixația lui Ceaușescu pe Radio Europa Liberă. Toți dictatorii detestă presa liberă, încearcă să o stranguleze. Todor Jivkov a ordonat folosirea umbrelei otrăvite pentru asasinarea lui Gheorghi Markv. Ceaușescu a ordonat acțiuni teroriste împotriva jurnaliștilor Europei Libere. S-a folosit de teroriști gen Carlos Șacalu și alte lighioane. Vladimir Putin continuă această sinistră „traditie”.
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.