INVESTIGATORIA a publicat, la finalul lunii septembrie, dezvăluirea intitulată „Singură împotriva Statului. Cazul Marilisei Toma, căreia i-a fost furată afacerea într-o zi”, în care a prezentat cazul șocant al unei femei de afaceri din Iași căreia, într-o singură zi, i s-a furat afacerea, printr-o serie de falsuri girate inclusiv de funcționari ai statului român, între care procurori și angajați ai Oficiului Registrului Comerțului Iași.
Reamintim, pe scurt: asociatul Marilisa Toma din firma TomBej Trust SRL, Emil Bejan, alături de care deținea 50% – 50% din companie, a reușit, peste noapte, să o scoată pe aceasta din propria afacere.
Miza: toate bunurile prezente și viitoare ale companiei.
Cel mai important dintre bunuri, un bloc cochet în valoare de 1 milion de euro, cu piscină, parcări, spații generoase de locuit și de recreere, situat în comuna ieșeană Bârnova, una dintre cele mai râvnite zone imobiliare din imediata apropiere a orașului Iași.
Așa cum INVESTIGATORIA a anunțat încă de la primul episod al acestei povești absurde, cu care Marilisa Toma se luptă în instanțe de câțiva ani, vă prezentăm astăzi cea de-a doua parte a investigației.
Pe fir intră, de această dată, și primarul PNL al localității Bârnova, liberalul Mihai Bălan, un personaj controversat, „călcat” recent de procurorii DNA și implicat, alături de fiul său, Ștefănel Bălan, într-o lungă serie de afaceri imobiliare dubioase, despre care presa a relatat în repetate rânduri, în ultimii ani.
„Afacerea Blocul”. Așa vom numi, de aici înainte, tunul pe care l-a pregătit Emil Bejan, un om de afaceri ieșean aparent obscur, dar care a ajuns să joace pe degete instituțiile statului român.
Șirul de nereguli a început cu vânzarea unei case în valoare de 130.000 de euro, care s-a făcut într-o manieră cel puțin dubioasă, prin „grija” unei cunoscute notărițe din Iași, Stela Bădărău. Despre această afacere puteți citi pe larg în articolul nostru precedent. Putem considera acest prim episod cu iz penal drept un preview al mizei reale urmărite de Emil Bejan, prin eliminarea asociatei lui din firma deținută în mod egal: blocul de 1 milion de euro din Bârnova.
Din 2018 și până acum s-a comis o lungă serie de fapte, unele demontate de instanțe, altele aflate în curs de cercetare sau de judecată, iar altele „acoperite” chiar de oamenii legii. Între acestea din urmă: modificarea abuzivă a unor documente oficiale, precum hotărâri AGA; încasarea unor sume, în numele firmei TomBej Trust SRL, în baza unor chitanțe de mână, bani care s-au „evaporat”, ulterior, în buzunarele lui Emil Bejan. Sau dubla vânzare, într-o singură zi, a unui imobil, fără ca notarul să țină cont de prevederi legale elementare.
Toate acestea au ajuns, în urma demersurilor inițiate de Marilisa Toma, pe masa oamenilor legii și a autorităților statului român, de la poliție, parchete, instanțe și până la Ministerul Justiției. În acest moment, sunt sute de anchete, termene, procese, audieri, sesizări, controale, care se învârt în jurul tunului financiar gândit de Emil Bejan.
Ce au făcut autoritățile române? Nu-i greu de imaginat într-o Românie în care corupția este la vedere în milioanele primite drept șpagă și cărate de politicieni în portbagaje. Sau în imaginile cu fugarii de lux. Sau în cele cu magistrați care bat palma cu traficanții de droguri.
Citește continuarea investigației pe INVESTIGATORIA.